OTVORENO PISMO WASHINGTONU OD STRANE UMJETNIKA I AUTORA (18.01.2012.)

LINK NA ORIGINALNI POST: http://journal.neilgaiman.com/2012/01/open-letter-to-washington-from-artists.html

Mi, dolje potpisani smo umjetnici, glumci, redatelji, autori i producenti. Zarađujemo od umjetničkih djela koja stvaramo. Također smo korisnici interneta.

Pišemo Vam u svrhu izražavanja zabrinutosti povodom Zakona PROTECT IP (PIPA) te Stop Online Piracy zakona (SOPA).

Kao kreativni profesionalci doživljavamo kršenje autorskih prava jako osobno. Komercijalno piratstvo je krajnje nepošteno a sveprisutno puštanje neobjavljenih filmova i glazbe redovito remeti postojanost naših djela. Zahvalni smo zakonodavnoj vlasti na mjerama koje provodi ne bi li zaštitila naš rad.

Mi, zajedno s ostatkom društva, imamo nemjerljivu korist od besplatnog i slobodnog interneta. Omogućava nam da se povežemo s obožavateljima i da dosegnemo novu publiku. Pomoću društvenih medija kao što su Facebook, Twitter i YouTube možemo direktno komunicirati s milijunima obožavatelja i povezati se s njima na način koji je bio nezamisliv do prije samo nekoliko godina.

Strahujemo da bi se nove široke zakonodavne ovlasti koje omogućavaju SOPA i PIPA vrlo lako mogle zloupotrijebiti kad su u pitanju legalni servisi nalik onima o kojima ovisimo. Ovi zakoni bi omogućili da se bez ikakvog zakonskog procesa blokiraju čitave stranice što bi uzrokovalo sekundarnu štetu legitimnim korisnicima tih istih usluga – umjetnici i autori kao mi bi sukladno tome bili cenzurirani.

Duboko smo zabrinuti da bi učinak PIPA-e i SOPA-e na piratstvo bio zanemariv u usporedbi s potencijalnom štetom koja bi bila nanesena legitimnim internet servisima. Online piratstvo je štetno i potrebno se njime pozabaviti ali ne na uštrb cenzuriranja kreativnosti, koćenja inovacija ili sprječavanja novih, zakonskih digitalnih metoda distribucije.

Zahtijevamo da Kongres bude izuzetno oprezan te da osigura da slobodan i otvoren internet, nešto o čemu ovisi toliki broj umjetnika kod promocije i distribucije svoga rada, ne postane usputna žrtva.

S poštovanjem,

Aziz Ansari
Kevin Devine, glazbenik
Barry Eisler, autor
Neil Gaiman, autor
Lloyd Kaufman, filmaš
Zoe Keating, glazbenica
The Lonely Island
Daniel Lorca, glazbenik (Nada Surf)
Erin McKeown, glazbenica
MGMT
Samantha Murphy, glazbenica
OK Go
Amanda Palmer, glazbenica (The Dresden Dolls)
Quiet Company
Trent Reznor
Adam Savage, tvorac specijalnih efekata (MythBusters)
Hank Shocklee, glazbeni producent (Public Enemy, The Bomb Squad)
Johnny Stimson, glazbenik

Advertisements