VAŽNO. I PRENESITE DALJE… (30.08.2006)

LINK NA ORIGINALNI POST: http://journal.neilgaiman.com/2006/10/important-and-pass-it-on.html

Sve u svemu, John M.Ford je bio najpametniji pisac kojeg sam poznavao. Uglavnom. Napravio je, doduše, jednu stvar koja nije bila osobito pametna: znao je da nije najboljeg zdravlja ali svejedno nije sastavio pravu oporuku i time u smrti nije osigurao svoju književnu ostavštinu na način na koji je to htio za života što je izazvalo tugu i brigu kod njegovih najbližih.

On nije prvi pisac za kojeg znam koji se se nije sjetio zbrinuti njegovo ili njezino posmrtno intelektualno vlasništvo. Na primjer, poznavao sam pisca — velikog pisca — koji se rastavio i udaljio od supruge posljednjih pet godina svog života. Umro je bez oporuke i njegova partnerica, koja je razumjela i cijenila njegova djela, je ignorirana a njegova supruga je dobila njegovo intelektualno vlasništvo i smatram da ga nije tretirala kako je trebala. Takve se stvari događaju i događaju se pre često.

Ima pisaca koji bezbrižno objašnjavaju svijetu da nisu sastavili oporuku jer ih ne zanima tko će dobiti njihove traperice i staru gitaru kada umru ali bi dobili napadaj da znaju koliko poteškoća njihove knjige, članci, poezija ili pjesme mogu izazvati njihovim najdražima (ili urednicima, antologičarima ili obožavateljima) nakon njihove smrti…

Pisci odgađaju pisanje oporuka (zapravo ljudska bića odgađaju pisanje oporuka a većina pisaca su vjerojatno ljudska bića). Neki od nas misle da je samoživo ili budalasto praviti se da bi ikoga zanimale njihove knjige ili djela nakon njihove smrti. Drugi potajno vjeruju da će živjeti vječno i da sastavljanje oporuke znači pružiti Smrti priliku da se provuče.

Drugi sastavljaju oporuke ali ne uzimaju u obzir što se događa s našom književnom ostavštinom u vidu nečega što je odvojeno od naših rabljenih kreveta; to pak znači da nekvalificirana ili nezainteresirana rodbina može dobiti na upravljanje sve što je autor napisao. Neki od nas su jednostavno škrti.

Sve me to opterećivalo, i još me opterećuje.

Nedugo nakon smrti Mikea Forda razgovarao sam o tome s Lesom Klingerom. Les je odvjetnik, i to jako dobar, i uz to je i autor. Upoznao sam ga preko Michaela Dirde i udruge Baker Street Irregurals [književna udruga posvećena proučavanju Sherlocka Holmesa, A.C. Doylea i viktorijanskog društva, op.prev.] (ovo je Lesova Sherlockovska web stranica).

Les se odmah složio sa mnom, shvatio moj pohod i složio dokument za autore. Osobito za lijene autore, ili za one koji nisu uspjeli naći vremena za posjet odvjetniku, ili misle da će se to jednoga dana riješiti samo od sebe, pa čak i za one kojima nikada nije ni palo na pamet da trebaju razmišljati o takvim stvarima.

Dokument je napravljen u PDF formatu i ako ste kreativna osoba, možete ga i trebate preuzeti ovdje:

http://files.neilgaiman.com/SIMPLEWILL.pdf

Kako kaže Les opcije su Vam sljedeće:

1) U POTPUNOSTI rukom prepišite dokument, stavite datum i na kraju se potpišite. Nisu Vam potrebni svjedoci.

2) Otipkajte dokument, stavite datum, potpišite se ISPRED barem dva svjedoka koji Vam nisu u rodu i nisu navedeni u oporuci i neka se svaki svjedok potpiše ISPRED VAS i ostalih svjedoka. Ili još bolje, odnesite ovaj obrazac odvjetniku i raspravite s njim koje su Vam opcije.

Međutim, prva opcija, tzv.’holografska oporuka’ nije svugdje važeća — prema Wikipediji holografske oporuke bez svjedoka su u Sjedinjenim državama važeće u 30 od 50 država. Oblasti koje same ne priznaju navedene holografske oporuke mogu ih ipak uvažiti sukladno ‘aktu o međunarodnim oporukama’ ako su sastavljene u oblastima u kojima su važeće. U Ujedinjenom kraljevstvu su holografske oporuke bez svjedoka važeće u Škotskoj ali ne i u Engleskoj i Walesu.

Tako da je druga opcija daleko najpametnija.

Proslijedite dalje. Pošaljite uokolo. I onda, ako ste autor, pa čak i ako ste vikend pisac sa nekoliko objavljenih kratkih priča ili jednom tankom knjigom za koju ste uvjereni da je nitko nije pročitao ili da bi je opet htio izdati, ispunite je. Ispred svjedoka je potpišite i stavite datum . Spremite je na sigurno. I budite mirni u spoznaji da ste možda u budućnosti malčice usrećili nekog antologičara ili voljenu osobu i malo im olakšali život.

(Ili još bolje, isprintajte je i odnesite svom odvjetniku / pravniku ili nadležnoj pravnoj osobi kada budete sastavljali službenu oporuku. Kako kaže Les, odnesite je odvjetniku i popričajte o opcijama).

Slobodno je objavite na vlastitim web stranicama, ili stavite link na datoteku ili na ovaj post — LINK: http://journal.neilgaiman.com/2006/10/important-and-pass-it-on.html — koji sadrži sve ove informacije.

(Isto vrijedi za umjetnike, fotografe i tekstopisce samo neke riječi morate promijeniti ili dodati.)

(Napomena: Lesov predložak je namijenjen za SAD. Ako se nalazite izvan SAD-a posjetite odvjetnika — uzmite Lesov predložak i pokažite im što bi htjeli napraviti. Ako ste tip odvjetnika koji uređuje ostavštine u stranim zemljama i želite sastaviti predložak dokumenta, pošaljite mi ga i stavit ću ga na web stranicu s ostalim predlošcima.)

Advertisements